Omega riebalų rūgštys
Paprasčiausiai būtinos riebalų rūgštys organizmui. Dažnas nustebtų kokios naudingos yra omega riebalų rūgštys. Išgąsdino žodis riebalai? Kai kurie jų yra naudingi! Dažnai omega rūgštys asocijuojasi su žuvimi, tačiau tai nėra vienintelis šių naudingų medžiagų šaltinis.
Sutinkamos 3 omega riebalų rūgštys:
- Omega 3;
- Omega 6;
- Omega 9
OMEGA 3
Omega 3 riebalų rūgštys sudarytos iš:
- ALA – alfa lipoinės rūgšties;
- DHA – dokozaheksaeno rugšties;
- EPA – eikozapentaeno rūgšties.
Žmogaus organizmui per dieną vidutiniškai reikia nuo 1,1 g iki 1,6 g omega 3 riebalų rūgščių.
OMEGA 3 NAUDA- širdis. Moksliškai įrodyta, kad omega 3 sumažina širdies smūgio riziką. Užtenka vartoti žuvį kartą per savaitę, kad sumažintum širdies smūgio riziką iki 50%;
- Cholesterolis. Omega 3 mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme. Apsaugosite savo kraujagysles nuo krešulių, o savo širdį nuo "pabėgusio" ritmo;
- Ląstelės. EPA rūgštis gerina žmogaus ląstelių būklę.
OMEGA 3 MAISTE. Daugiausiai omega 3 riebalų rūgščių gausite iš žuvies: lašišos, skumbrės, tuno, silkės. Taip pat omega 3 gausu linų sėmenyse, riešutuose, pupelėse. Geriausi omega 3 riebalų rūgščių šaltiniai maisto papildų padivale – XXL Nutrition Omega 3 Ultra Pure Fish Oil ir RAW Powders Omega 3.
OMEGA 6
šių rūgščių organizmas susintetinti pats negali, todėl jos yra būtinosios.
Omega 6 sudaro:
- Linolo rūgštis;
- Gama linolo rūgštis;
- Archidono rūgštis.
OMEGA 6 NAUDA
- Augimas. Omega 6 atlieka svarbų vaidmenį ląstelių augime. Omega 6 užtikrins sveiką raumenų sistemos bei smegenų vystymąsi. Itin naudinga tiek vaikams, tiek suaugusiems;
- Protinė sveikata. Linolo rūgštis mažina smegenų funkcijos sutrikimų bei tokių ligų kaip alzheimerio sindromas riziką;
- Nervų sistema. Linolo rūgštis padeda pernešti nervinius impulsus.
OMEGA 6 MAISTE. Gausiausiai omega 6 riebalų rūgščių turintys produktai yra kukurūzų aliejus, soja, dažinis dygminas bei saulėgrąžų aliejus. Omega 6 iš maisto papildų geriausia gauti vartojant bendrus omega kompleksus, tokius kaip Tested Nutrition Omega 3-6-9 ir FA Omega 3-6-9.
OMEGA 9
Omega 9 riebalų rūgštis, skirtingai nei omega 3 ir 6, organizmas gali pasigaminti pats.
OMEGA 9 NAUDA
- Kraujagyslės. Neleidžia ląstelėms "užsikimšti" – sumažėja širdies smūgio rizika;
- Cholesterolis. Mažina blogojo bei didina gerojo cholesterolio lygius;
- Virškinimas. Omega 9 apsaugo nuo įvairių virškinimo sutrikimų.
OMEGA 9 MAISTE. Geriausi šaltiniai: rapsų aliejus, alyvuogių aliejus, avokadai, alyvuogės, migdolai, pistacijos bei pekano riešutai. Omega 9 iš maisto papildų geriausia taip pat gauti vartojant bendrus omega kompleksus, tokius kaip Tested Nutrition Omega 3-6-9 ir FA Omega 3-6-9.
OMEGA RIEBALŲ RŪGšTYS – SVEIKAS ŽMOGUS!